Priča o Šri Čajtanji Šri Čajtanja

Priča o Šri Čajtanji – Šri Čajtanjin najdraži učenik

NAJDRAŽI UČENIK ŠRI ČAJTANJE

Šri Čajtanjin najdraži učenik bio je Nitjananda. Nitjananda se odrekao sveta i je želeo je jedino da sledi duhovni život. Odlučio je da uvek nosi jednostavnu odeću onih koji su se odrekli sveta i da vodi vrlo čist život. Zavetovao se da se nikada neće oženiti.
Šri Čajtanja je rekao svom učeniku: “Dete moje, tvoje odricanje od sveta nije ispravno za tvoju duhovnost. Želim da se oženiš.”
Nitjananda je uzviknuo: “ Ja, Učitelju? Želiš da se oženim?”
“Da, dete moje”, odgovorio je Šri Čajtanja.
Ovo je prevazilazilo sve što je Nitjananda mogao da zamisli. Potpuno se odrekao sveta i vodio je čist i jednostavan život molitve i meditacije. Osećao je da je upravo to ono što Učitelj želi od njega.
Šri Čajtanja je rekao: “Ako se odrekneš sveta, onda će ostali osećati da brak i duhovnost ne mogu ići ruku pod ruku. Moraš da se oženiš, Nitjananda. Ovo želim radi tvog sopstvenog duhovnog napretka. Želim da prihvatiš svet. Na kraju krajeva, ti si mi najdraži učenik. Većina mojih učenika želi da prođe kroz brak. U njihovom slučaju, na njima je da sami odluče da li žele da se ožene i imaju decu. Ali u tvom slučaju, moraš da dokažeš da , čak i ako se oženiš, još uvek možeš da održiš svoju duhovnost. Uveravam te, nećeš nećeš se ni za inč spustiti u svojoj duhovnoj visini, Nitjananda. Molim te, oženi se. “
Nitjananda je poslušao svog Učitelja.
S druge strane, Šri Čajtanja nije savetovao mnogima od svojih učenika da se ožene. Oni su duhovno bili mnogo slabiji. Samo onima koji su bili veoma duhovno snažni bilo je dozvoljeno da se ožene.

Iz knjige: Sri Chinmoy, The power of kindness and other stories, Agni Press, 2011

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.