Anandamoi Ma

Priče o Anandamoi Ma

Zapadni svet saznaje za Anandamoi Ma

Paramahansa Jogananda je bio taj koji je doneo svetlost Anandamoi Ma u Ameriku. Napisao je “Autobiografiju jednog jogija” i u svojoj autobiografiji posvetio je odeljak “Bengalskoj Majci prožetoj Radošću”
Zato što je Paramahansa Jogananda pisao o svom susretu sa Anandamoi Ma zapadni svet je saznao za nju.

Svako je u pravu

Jedan od učenika Anandamoi Ma pitao ju je: “Molim te, reci mi ko si. Želim da znam”.
Ona je odgovorila: “Zavisi od tebe. Kako god da misliš o meni, ja sam to. Ako misliš da sam to, u pravu si. Ako neko drugi misli da sam nešto drugo, u pravu je. Onako kako mislite o meni, to sam”.

Anandamoi Ma odbija da se hrani

Jedne večeri 1924, Anandamoi Ma je rekla: “Neću više da jedem hranu sopstvenim rukama”.
Od tog dana, uvek su je hranili učenici. Morali su da joj stavljaju hranu u usta. To je trajala sve dok nije napustila telo 1982.

Posednuta od Boga

Anandamoi Ma nije slušala svog muža. Provodila je svoje vreme u mollitvi i meditaciji. Sve vreme je bila apsorbovana u sebi. Njen muž nije mogao da toleriše njeno ponašanje. Imao je običaj da je ozbiljno prebije. Ovo je trajalo godinama.
Onda mu je jednog dana rekla:”Sačekaj još dve godine. Onda više nećeš moći da me tučeš”:
Šta se desilo? Kroz dve godine okupilo se mnogo posvećenika oko nje, i njen muž se uplašio. Nije više mogao da nastavi da tretira svoju suprugu na tako surov način. Dotakao je njena stopala i zamolio je za oproštaj. Onda je postao njen prvi pravi učenik.
Ljudi u selu bili su šokirani. Kako može muž da postane učenik svoje žene? Ali, Bolanat je rekao: “Ja vidim njenu božanstvenost. Ranije sam mislio da je posednuta od demona. Sada vidim da je posednuta od Boga.”

Guru i učenik u jednom obliku

Anandamoi Ma nije imala nikakvog Gurua. U početku je mislila da je neophodno imati Gurua. Onda je osetila da to nije neophodno. Moila se i meditirala. Konačno, u dubokoj meditaciji, osetila je da je njeno najviše Sopstvo Guru, a njeno naniže sopstvo učenik. U jednom trenutku igrala je ulogu učenika; sledećeg trenutka igrala je ulogu Učitelja. Tako je ona inicirala samu sebe.

Jednostavan savet Anandamoi Ma

Anandamoi Ma je imala običaj da savetuje svoje učenike da se smeju, i smeju, i smeju. Rekla je: “ Ako se smejete, smanjujete svoje patnje, a takođe i skidate teret tuge i nesreće drugih ljudskih bića”.
Ovo je razlog zbog koga je savetovala svojoim učenicima da se smeju do mile volje.

Iz knjige: Sri Chinmoy, The power of kindness and other stories, Agni Press, 2011

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.