Anandamoi Ma

Priče o Anandamoi Ma

Zapadni svet saznaje za Anandamoi Ma

Paramahansa Jogananda je bio taj koji je doneo svetlost Anandamoi Ma u Ameriku. Napisao je “Autobiografiju jednog jogija” i u svojoj autobiografiji posvetio je odeljak “Bengalskoj Majci prožetoj Radošću”
Zato što je Paramahansa Jogananda pisao o svom susretu sa Anandamoi Ma zapadni svet je saznao za nju.

Svako je u pravu

Jedan od učenika Anandamoi Ma pitao ju je: “Molim te, reci mi ko si. Želim da znam”.
Ona je odgovorila: “Zavisi od tebe. Kako god da misliš o meni, ja sam to. Ako misliš da sam to, u pravu si. Ako neko drugi misli da sam nešto drugo, u pravu je. Onako kako mislite o meni, to sam”.

Anandamoi Ma odbija da se hrani

Jedne večeri 1924, Anandamoi Ma je rekla: “Neću više da jedem hranu sopstvenim rukama”.
Od tog dana, uvek su je hranili učenici. Morali su da joj stavljaju hranu u usta. To je trajala sve dok nije napustila telo 1982.

Posednuta od Boga

Anandamoi Ma nije slušala svog muža. Provodila je svoje vreme u mollitvi i meditaciji. Sve vreme je bila apsorbovana u sebi. Njen muž nije mogao da toleriše njeno ponašanje. Imao je običaj da je ozbiljno prebije. Ovo je trajalo godinama.
Onda mu je jednog dana rekla:”Sačekaj još dve godine. Onda više nećeš moći da me tučeš”:
Šta se desilo? Kroz dve godine okupilo se mnogo posvećenika oko nje, i njen muž se uplašio. Nije više mogao da nastavi da tretira svoju suprugu na tako surov način. Dotakao je njena stopala i zamolio je za oproštaj. Onda je postao njen prvi pravi učenik.
Ljudi u selu bili su šokirani. Kako može muž da postane učenik svoje žene? Ali, Bolanat je rekao: “Ja vidim njenu božanstvenost. Ranije sam mislio da je posednuta od demona. Sada vidim da je posednuta od Boga.”

Guru i učenik u jednom obliku

Anandamoi Ma nije imala nikakvog Gurua. U početku je mislila da je neophodno imati Gurua. Onda je osetila da to nije neophodno. Moila se i meditirala. Konačno, u dubokoj meditaciji, osetila je da je njeno najviše Sopstvo Guru, a njeno naniže sopstvo učenik. U jednom trenutku igrala je ulogu učenika; sledećeg trenutka igrala je ulogu Učitelja. Tako je ona inicirala samu sebe.

Jednostavan savet Anandamoi Ma

Anandamoi Ma je imala običaj da savetuje svoje učenike da se smeju, i smeju, i smeju. Rekla je: “ Ako se smejete, smanjujete svoje patnje, a takođe i skidate teret tuge i nesreće drugih ljudskih bića”.
Ovo je razlog zbog koga je savetovala svojoim učenicima da se smeju do mile volje.

Iz knjige: Sri Chinmoy, The power of kindness and other stories, Agni Press, 2011

Tragalac

Tragalac

Sve što vredi imati
Takođe
Vredi podeliti sa drugima.

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published. Required fields are marked *