Biografija Lahiri Mahašaje Lahiri Mahasaj

Lahiri Mahasaja Biografija

Lahiri-Mahasaja

Šjama Čaran Lahiri (30. Septembar 1828 – 26. Septembar 1895) poznat kao Lahiri Mahasaja, bio je indijski duhovni učitelj, učenik Babađija i Guru Šri Juktešvara. Obnovio je drevno učenje Krija joge. Bio je netipičan po načinu života – živeo je životom kućedomaćina, bio oženjen i imao petoro dece, dok je za život zarađivao radeći kao računovođa u firmi engleske Vlade. Dane je provodio obavljajući svetovne obaveze, a noći podučavajući svoje učenike i meditirajući, s obzirom na to da nikada nije spavao. Ovakav način života imao je svrhu da inspiriše brojne porodične ljude da se bave duhovnošću i pokaže im da i oni mogu postići najviši Cilj. Na Zapadu je postao poznat zahvaljujući Autobiografiji jednog jogija Paramahanse Joganande, čiji su roditelji i sami bili njegovi učenici.
Lahiri je rođen u Bengalu, u porodici bramina. Sa tri godine ostao je bez majke. U tom uzrastu, sa tri ili četiri godine, često su ga viđali kako sedi u položaju za meditaciju, pokriven peskom sve do vrata. Kasnije je dobio visoko obrazovanje, oženio se i dobio da sina i tri kćeri i počeo da radi kao računovođa. Posao ga je vodio širom Indije.
Kada je imao 33 godine, posao ga je doveo u podnožje Himalaja. Jednog dana, šetajući brdima, čuo je glas koji ga doziva. Popeo se malo više, gde je susreo Babađija, svog Gurua iz prethodnih inkarnacija. Babađi ga je inicirao i uputio u tehnike Krija joge, dajući mu zadatak da širi ovo učenje. Po povratku, Lahiri Mahasaja je počeo da organizuje grupe za proučavanje Bagavad Gite koje su pohađali kako hindusi, tako i muslimani i hrišćani, uvreme kada su u društvu bile veoma izražene verske i klasne razlike.
Nastavio je sa dvostrukom ulogom – kućedomaćina i duhovnog učitelja sve do penzije 1886. godine, kada je počeo da mu dolazi sve veći broj posetilaca. Retko je napuštao svoju sobu u kojoj je okupljao tragaoce. Za to vreme bilo je izuzetno neobično da se bramin tako blisko povezuje sa ljudima svih kasta.
Telo je napustio 26.septembra 1895. godine, nekoliko dana pre svog 67. rođendana.
Centralni deo njegovog učenja – Krija joga – zasniva se na pranajama tehnikama u koje je upućivao sve ljude, nevezano za njihovu religiju ili društveni status. Kao rešenje za sve problem sa kojima su mu tragaoci dolazili, preporučivao je intenzivnije bavljenje ovom jogom.
Govorio je : “ Uvek pamtite da ne pripadate nikkome, niti iko pripada vama. Razmišljajte o tome da ćete jednog dana morati da ostavite sve na ovom svetu – pa napravite poznanstvo sa Bogom sada. Pripremite se za dolazeće astralno putovanje smrti svakodnevno leteći u balonu percepcije Boga. Kroz iluziju doživljavate sebe kao gomilu kostiju i mesa, koji su, u najboljem slučaju, gnezdo nevolja. Meditirajte neprestano kako biste ubrzo sebe mogli videti kao Beskrajnu Suštinu, slobodnu od svakog oblika patnje. Nemojte biti zatvorenik tela; koristeći tajni ključ Krije naučite da pobegnete u Duh.”
Centralno mesto u učenju Krija joge zauzima i odnos između Učitelja i učenika. Krija tehnike je davao kao inicijaciju i podučavao da se ove tehnike mogu ispravno praktikovati samo kao deo odnosa između Učitelja i učenika.
“Apsolutno je neophodno za sve posvećenike da se u potpunosti predaju svom Guruu. Što više neko može da se preda Guruu, više će otkrivati sve suptilnije tehnike joge od svog Gurua. Bez predanosti, od Gurua se ništa se ne može dobiti “, govorio je.

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.