Drama o Šri Ramakrišni Šri Ramakrišna

Drama o Šri Ramakrišni – Pijte, pijte Nektar moje Majke

MOJ NAREN NIKADA NE MOŽE BITI ATEISTA

Lica:
Šri Ramakrišna
Rakal
Bavananda
Tarak
Jogin
Drugi učenici
Naren

Scena 1

(Šri Ramakrišna sa svojim učenicima u Dakšinešvaru)

Rakal: Jeste li nedavno čuli nešto o Narenu? Svi govore loše o njemu. Svi Govore da je postao ateista. Ali, ja u to ne verujem.
Bavananda: Ne veruješ? Ja sumnjam u njega. Jutros sam bio kod njega. Govori kao pravi ateista.
Šri Ramakrišna: Ćutite! Ćutite! Moja Majka Kali mi je rekla da to nikada ne može biti. Moj Naren nikada ne može biti ateista. Ako vas još jednom čujem da govorite kako je moj Naren postao ateista, neću nikada više da vas vidim! Nikada!
Tarak: Naš Naren nikada ne može biti ateista. Poznajem ga.
Jogin: Nemoguće! Naš Naren nikada ne može biti ateista. Čak i da vidim bilo kakvu grešku u Narenu, neću verovati. Misliću das u moje oči pogrešile. Ako čujem nešto loše o Narenu, misliću da su moje uši pogrešile. Naš Naren nikada ne može učiniti nešto pogrešno.
Tarak: Naravno, naravno. Takav treba da bude naš stav. On je naš pravi prijatelj. Naš Naren je čist. Prava je retkost imati bogoliki karakter kakav ima naš Naren.
Šri Ramakrišna: Odlično, odlično. (Pokazujući na svoje sopstveno telo) Naren je taj zbog koga sam došao na ovaj svet. Pokušajte da prepoznate Narena. Jednog dana pobediće ceo svet. U duhovnom učitelju Kešab Senu vidim jedno sunce znanja. Ali, u mom Narenu vidim osamnaest sunaca znanja.
(Ulazi Naren. Pada ničice pred Ramakrišnom. Ramakrišna polaze svoju ruku na Narenovu glavu.)
Šri Ramakrišna: Neka te Majka blagoslovi.
Naren: Danas imam poseban zahtev.
Šri Ramakrišna: Postoji li bilo šta što tebi neću ispuniti?
Naren: Onda mi, molim te, ispuni ovaj zahtev. Moja majka i moje male sestre praktično gladuju. Pogodilo nas je krajnje siromaštvo. Pošto je moj otac umro, naši rođaci okrenuli su se protiv nas. Sada naša porodica nema sredstava da se izdržava. Ja sam najstariji član porodice, a ne mogu ništa da učinim za njih. Ako ti Majci uputiš poseban zahtev da da me spase ovih finansijskih teškoća, poslušaće te. Siguran sam, ako ti zamoliš Majku, definitivno će poslušati tvoj zahtev.
Šri Ramakrišna: Naren, spreman sam da za tebe prosim od vrati do vrati. Zar misliš da već nisam pitao Majku za tebe? Ali, šta mogu? Ti ne veruješ u nju; zato ona ne obraća nikakvu pažnju na moj zahtev. U redu. Imam odličnu ideju. Danas je utorak. Idi danas u Hram Majke Kali i prizovi je. Moli se Majci. Šta god da zaželiš, uveravam te, ona će ti podariti.
Naren: U redu. Dans ću testirati tvoju Majku kamenog srca, Takur.
Šri Ramakrišna: Dete moje, ne govori tako. Ona nije kamenog srca. Ona je sva ljubav. Ona je sva samilost.

MAJKO, DAJ MI SVETLOST ZNANJA, SVETLOST RAZLIKOVANJA I SVETLOST ODRICANJA

Lica:
Naren – Vivekananda
Šri Ramakrišna
Šri Ramakrišnini učenici

Scena 1

(Noć je. Unutar Kali Hrama Naren meditira. Posle nekog vremena, pada ničice pred statuom Majke Kali)

Naren: Jnana viveka vairagya de ma. Majko, daj mi Svetlost Znanja, Svetlost Razlikovanja i Svetlost Odricanja, tako da mogu uvek da Te vidim.
(Žurno ulazi Šri Ramakrišna)
Šri Ramakrišna: Naren, jesi li tražio Majci Kali za novac za svoju porodicu? Šta si uradio?
Naren: Kakvo iznenađene! Zaboravio sam na to.
Šri Ramakrišna: Nije strašno. Daću ti još jednu šansu. Pitaj je za novac, za materijalno blago. Majka će ti dati.
(Naren se okreće statui i ponovo počinje da meditira)
Naren: Majko, dam mi Svetlost Znanja, Svetlost Razlikovanja i Svetlost Odricanja. Majko, Majko moja, Majko moga srca i duše.
Šri Ramakrišna: Opet isto? Zašto uvek zaboravljaš da tvoja majka, braća i sestre gladuju? Zamoli Majku tvoju porodicu izbavi iz siromaštva. Ovo je jedini put da možeš to da tražiš od Majke. Neću moći da ti dam takvu priliku svakog dana. Ja sam spreman da ti je dam bilo kada. Ali Majka mi neće dozvoliti. Danas sam ti obećao jer mi je Majka rekla da će danas ispuniti tvoje molitve, bez obzira na to za šta joj se moliš. Sada si izgubio i drugu priliku. Molim te, sine moj, ovog puta nemoj zaboraviti. Zapamti, moraš tražiti od Majke materijalno bogatstvo. To je ono što ti je potrebno. Trenutno ti ne treba duhovno blago.
Naren: Ne, neću koristiti više prilika. Ne treba mi materijalno blago. Želim nektar od Majke, i ništa drugo. Neću tražiti trice i kučine. Mogu da molim samo za nektar-voće.
Šri Ramakrišna: Pošto ne možeš da moliš Majku za materijalno blago i prosperitet, želim da ti kažem da nikada nećeš imati udoban život. Ali, od sada, moći ćete da preživite. Ti i tvooja porodica nećete gladovati. U najgorem slučaju, moći ćete da se hranite od onoga što zaradite. Majka će toliko učiniti za vas. (Viče) Dođite, svi koji ste ovde! Nebitno gde ste! Dođite! Svi moji učenici, dođite!
(Ulaze učenici)
Šri Ramakrišna: Vi ste mi, ljudi, ste mirekli da je moj Naren postao ateista. Pogledajte! Nije mogao da moli Majku za materijalno blago. Znate li da gladuje? Njegova majka, sestre i braća nemaju hrane kod kuće. Ipak nije mogao da od Majke Kali traži materijalno blago. Nigde na Zemlji nećete naći nikoga ravnog mom Narenu. On je vaš vođa. On će upravljati i voditi vas. On će vas održati. Ovo moje telo završava svoju ulogu. Uskoro ću pripasti drugom svetu. (Vivekanandi) Naren, dete moje, otpevaj pesmu. Meditiraću dok ti pevaš.
(Naren peva. Šri Ramakrišna meditira u dubokom transu.)
Sundara hate sundara tumi
nandana bana majhe
nishidin jena antare mor
tomari murati raje
tumi chhara mor nayan andhar
sakali mithya sakali asar
chaudike mor bishwa bhubane
bedanar sur baje
pabo kigo dekha nimesher tare
ei jibaner majhe

Ti si lep, lepši, nalepši,
Lepota neuporediva u Rajskom Vrtu.
Danju i noću neka Tvoja slika prebiva u najvećim dubinama moga srca.
Bez tebe, moje oči nemaju viziju,
Sve je iluzija, sve je pusto.
Svuda oko mene, izutra i spolja,
Melodiju nesnosnih bolova čujem.
Moj svet je ispunjen razdirućim bolovima.
O Gospode, o moj lepi Gospode,
O moj Gospode Lepote, u ovom životu, mkar i za kratki tren,
Neka budem blagosloven darom da vidim Tvoje Lice.)

SINTEZA SVIH RELIGIJA

Lica:
Šri Ramakrišna – Takur
Hridaj (Takurov nećak i lični pomoćnik)
Naren, Rakal, Baburam, Tarup ( Takurovi učenici)

Scena 1

(Noć. Takur šeta pod drvećem u Pančavati šumarku u kontemplativnom raspoloženju. Ulazi Hridaj)

Hridaj: Ujače, hajde da idemo. Hladno je, i duva vrlo jak vetar. Ne vodiš računa o sebi.
Takur: Idi ti. Dolazim.
(Izlazi Hridaj. Takur meditira. Ponovo ulazi Hridaj)
Hridaj: Ne odugovlači. Ujače, nemoj da kasniš. Ti na sve zaboravljaš, a onda sam ja taj koji ispašta.
Takur: Šta da radim? Moja Majka me je pozvala ovde. Onog trenutka kada me pozove da idem kući, ići ću. Zar misliš da ja ne patim kada ti patiš zbog mene?
Hridaj: Idem ja, ali nemoj previše da kasniš.
(Izlazi Hridaj)
Takur (samom sebi): Sinteza svih religija, unija Istoka i Zapada, samo- posvećivanje, samo-žrtvovanje: sve su to veliki, veliki ideali. Ali, gde su oni, Majko? Majko, ti mi govoriš o svim ovim stvarima. To su tako visoki ideali. Ali, gde su tvoji posvećeni vojnici? Majko, ti me nikada ne lažeš. Gde su oni? Gde su tvoja izabrana deca? O, izabrana deco moje Majke Kali, moje srce vapi za vama. Dođite. Dođite. Obavite Majčin posao. Morate da ispunite Majku. Morate da ispoljite Majku ovde na Zemlji.
(Ulazi Naren)
Takur (sa svom naklonošću i ljubavlju): Ah, Naren, došao si. Došao si mi posle tako mnogo vremena- Razgovarao sam sa svetovnim ljudima tako dugo. Postao sam gotovo gluv od slušanja primedbi i neinspirativnog brbljanja običnih ljudi. Ljudi u mene ubacuju sve svoje svetovne želje. Sada nemam nikoga s kim mogu da razgovaram o svom unutrašnjem životu. Nemam nikog kome bih mogao da kažem šta se dešava u mom srcu. Naren, reci mi, kada ćeš opet doći?
Naren: Onog trenutka kad dobijem priliku, vratiću se. Zašto toliko misliš o meni? Zašto sve vreme drugima govoriš samo o Narenu, Narenu, Narenu? Zar ne znaš priču iz Purana o Kralju Barati koji je uvek mislio na svog jelena? Onda, u sledećoj inkarnaciji, postao je jelen.
Takur: U pravu si. Ali, šta ja tu mogu? Ne mogu da držim svoj um daleko od tebe. Sve vreme mislim o tebi. Kada te ne vidim, osećam se jadno. (Zatvara oči i razgovara sa Majkom Kali). Majko, slušaj šta mi Naren govori. (Posle nekoliko trenutaka otvara oči i obraća se Narenu). Neću da te slušam. Ne govoriš ispravnu stvar. Majka kaže da tebe vidim kao Narajana, vidim te kao inkarnaciju Boga. Onog dana kada te ne budem video kao inkarnaciju Boga, neću ni da te pogledam.
Naren: Ako je to istina, zašto si me onda tako dugo ignorisao? Dolazio sam ti, a ti si me izbegavao, nemilosrdno si me ignosrisao. Poslednjih nekoliko puta si mi pokazao takav prezir.
Takur: Majko, Majko, slušaj ovog momka! (Narenu) Mogu li ja tebe da izbegavam? Mogu li da te ignorišem? Mogu li da ti pokazujem prezir? Nemoguće! Ti ne znaš; ne možeš da dokučiš moj unutrašnji rad. Naren, reci mi jednu stvar. Tačno, nisam bio ljubazan prema tebi. Bio sam vrlo neljubazan, vrlo grub prema tebi. Pa zašto mi onda i dalje dolaziš?
Naren: Dolazim ovde da te slušam. Ja te obožavam. Ja ti se divim. Želim da te vidim, Takur, čak i ako si neljubazan prema meni. Volim tvoje prisustvo. Volim tvoje meditativno raspoloženje. Volim tvoj trans. Volim sve što radiš zato što volim tebe.
Takur: Sine moj, testirao sam te. Hteo sam da vidim šta će se desiti ako ti ne pokazujem naklonost i ljubav – da li ćeš ostati sa mnom ili ne. Samo ti možeš podneti takvu ravnodušnost i omalovažavanje od mene. Da je bilo ko drugi bio na tvom mestu, ne bi mi više dolazio. Niko drugi ne bi ostao uz mene. Da sam se prema bilo kome drugom poneo na takav način, mrzeo bi me do kraja života.
Naren: Samo zahvaljujući tvojoj samilosti, tvojoj ljubavi, ostao sam. Znaš da se veoma brzo ljutim. Ali, dao si mi sklonište u svom srcu. Uneo si me u svoju dušu i učinio me svojim pravim sinom.
Takur (smešeći se): Naren, ja imam okultne moći, obilate okultne moći, sve okultne moći. Ali, šta da radim sa njima? Ja čak ni odeću ne nosim. Ko će da iskoristi ove moći? Razmišljam da kažem Majci da bih voleo da ti dam sve, sve svoje okultne moći. Ti moraš da obaviš mnogo posla za Majku. Ako ti dam ove moći, moći ćeš najefikasnije da radiš za svet. Šta misliš o ovoj ideji?
Naren: Molim te, reci mi da li će mi ove moći pomoći da ostvarim Boga?
Takur: Ne, one ti ne mogu pomoći u ostvarenju Boga. Ali kada počneš da radiš za Boga, biće ti od velike pomoći.
Naren: Onda ih ne želim. Želim prvo Boga. Posle Bogo-ostvarenja na tebi je i na Bogu da mi date okultne moći.
Takur: Odlično, odlično.O, Narene moj, ima li još nekog kao što si ti? Ko je oslobođen pohlepe, ako ne ti? Većina tragalaca vapi za okultnim moćima, ali ja sam voljan da tebi dam svoje okultne moći, a ti ih nećeš. Želiš Boga, sine moj, ne okultnu moć, a Bog je jedina stvar koja nam je svima potrebna.
(Ulaze Rakal, Baburam i Tarup. Klanjaju se Takuru)
Takur: Čovek mora biti sto procenata posvećen Bogu kao Naren. Samo tada može ostvariti Boga.
Rakal: Znam to. Njegova iskrenosst me zaista impresionira. Moj brat je sav ljubav za tebe, sav ljubav za Boga. Mogu li danas da ti postavim jedno pitanje?
Takur: Naravno, naravno. Ako ne odgovorim na tvoje pitanje, na čije ću?
Rakal: Molim te, reci mi suštinu Vaišnava filozofije.
Takur: Vaišnava filozofija je veoma jednostavna. Voli čovečanstvo i služi čovečanstvu: to je filozofija.
Rakal: Molim te, pojasni mi to. Nije mi jasno.
Takur: Sećaj se imena Boga. Istina i onaj koji poseduje Istinu su jedno. Gospod Krišna i njegov istinski posvećenik su jedno. Čitav posvećenikov svet nije ništa drugo do Gospod Krišna. Krišna je taj koji je postao sve za njega. To je ono što pravi Vaišnava misli i oseća, i to je apsolutno tačno. Moramo da pokazujemo samilost prema svim ljudskim bićima. (Zastaje) Ne, grešim. Ko smo mi da pokazujemo samilost prema svim ljudskim bićima? Nemoćniji smo od mrava. Kakvo pravo, kakvu sposobnost imamo da pomažemo čovečanstvu? Moramo da služimo sva ljudska bića i da znamo da pritom služimo Boga, jer su svi oni ispoljavanje Boga. Ovo je ispravan stav. Moramo da služimo sva ljudska bića, znajući i osećajući da su sva ona ispoljavanje Boga.
Tarup: Molim te, reci mi kako mogu da imam čistotu.
Takur: Voli čovečanstvo i služi čovečanstvu koliko god posvećeno možeš. Onda ćeš automatski imati čistotu. Moraš da vidiš Boga u svakom ljudskom biću. Samo tada ćeš imati posvećenost. A kada imaš posvećenost, pravu posvećenost Bogu, tada će tvoje srce biti čisto.
Naren: Ako mi ikada Bog da priliku i sposobnost, propovedaću pred celim svetom. Govoriću čitavom svetu; bogatima i siromašnima, Bramini i Čandale čuće od mene tvoju poruku. Želim da ponudim tvoju poruku čitavom svetu. Molim te, blagoslovi me da se ova moja želja ispuni.
Takur: Moj blagoslov je već tu. Za tebe je, sav za tebe. Pljuštao je po tebi poslednjih par godina. Majka igra svoju sopstvenu igru u tebi i kroz tebe. Vi ste svi samo majčini instrumenti.
(Ulazi Hridaj)
Hridaj: Ujače, ne mogu više da te trpim. Ne mogu. Zaista si postao lud. Sad znam da će ti biti loše na ovoj hladnoći, i meni će biti još gore.
Takur: O, zaboravio sam. Hridaj, oprosti mi, oprosti mi. Dođite, dođite, svi vi, dođite.
(Izlaze svi osim Narena koji seda na zemlju i peva sklopljenih ruku)
Jago amar swapan sathi
jago amar praner pran
jago amar chokher jyoti
rishi kabi murtiman
jago, jago, jago
jago amar bishwal hiya
byapta jaha bishwamoy
jago amar sei chetana
bishwatite shesh ja noy
jago, jago, jago
jago amar dhyani-swarup
jago amar baddhwa jib
sarba jiber tandra tuti
jago amar mukta shib
jago, jago, jago
(Ustani, probudi se, O Prijatelju moga sna.
Ustani, probudi se, O Dahu mog života.
Ustani, probudi se, O Svetlosti mojih očiju.
O, Proroče- Pesniče u meni
Ispolji Sebe u meni i kroz mene.

Ustani, probudi se, O prostrano srce moje.
Ustani, probudi se, O svesnosti moja,
Koja uvek prevazilaziš univerzum
I njegov sopstveni život Onostranog.

Ustani, probudi se, O Obliku moje meditacije transcedentalne.
Ustani, probudi se, O vezana božanstvenosti u čovečanstvu.
Ustani, probudi se, O moga srce Oslobodioče, Šivo,
I oslobodi čovečanstvo njegovog sna neznanja)

PIJTE, PIJTE NEKTAR MOJE MAJKE

Lica:
Šri Ramakrišna
Učenici
Kapetan (učenik)
Posvećenik

Scena 1

(Ramakrišna sa svojim učenicima. Ulazi Kapetan)

Ramakrišna: Uđi, uđi, Kapetane. (Kapetan se klanja Ramakrišni) Znam da si pročitao Bagavad Gitu mnogo, mnogo puta. Želim da od tebe čujem nešto o Gopijima.
Kapetan: Kada je Krišna bio u Brindabanu, nije imao nikakvog bogatstva, ali Gopije su ga volele više nego svoje sopstvene živote. Njihova ljubav prema Šri Krišni bila je tako čista, tako ogromna, tako božanska. Dale su mu svoje vitalne želje i psihičke težnje. Dale su mu svoje sve.
Ramakrišna: Krišna, Krišna…(Ulazi u trans) Kapetane, pričaj mi još.
Kapetan: Da i ne govorimo o običnim jogijima, čak ni veliki jogiji ne mogu imati direktan pristup Krišninom srcu. Ali, zbog svoje posvećene ljubavi i bezuslovne predanosti Njemu, Gopije su uvek imale Slobodan pristup Krišninom srcu.
Posvećenik: Takur, naš veliki ramanopisac, Bankim Čandra, nedavno je napisao odličnu knjigu o Krišni.
Ramakrišna: Vidim. Da li znate da Bankim ne veruje u Radu? On veruje samo u Krišnu.
Kapetan: To znači da ne veruje u Krišninu božansku lilu.
Ramakrišna: Ali Bankim takođe tvrdi da je polni život neophodan.
Kapetan: Vrlo je čudno da sa jedne strane misli i oseća da je polni život neophodan, dok s druge strane ne veruje u božanski lilu, božamnsku igru. U njemu ne vidim ništa osim kontradiktornosti.
Ramakrišna: Ti to nazivaš kontradiktornostima, a ja nedostatkom ostvarenja. Puko učenje iz knjiga i Bogoostvarenje nikada, nikada nisu isto. Za Bogoostvarenje morate da se molite, morate da meditirate. Morate da plačete kao dete. Dete plače za svojom majkom i dobija je. Ako plačete za Nektarom Božanske Majke, dobićete ga sigurno. Pijte, pijte nektar moje Majke Kali, koliko god hoćete. Budite besmrtni, moja slatka deco.

OVO TELO NEĆE DUGO TRAJATI

Lica:
Šri Ramakrišna
Rakal
Naren
Odtali izabrani učenici

Scena 1:

(Šri Ramakrišna sa nekoliko odabranih učenika.)

Šri Ramakrišna: Moje zdravlje se rapidno urušava.
Rakal: Molim te, reci nam kako možemo da popravimo tvoje zravlje.
Ramakrišna: To zavisi od Božije Volje.
Naren: Znam da je tvoja volja postala nerazdvojno jedno sa Božijom Voljom.
Ramakrišna: U ovom telu dve osobe žive: Bog u obliku Avatara, i Bog u obliku posvećenika. Avatarovi posvećenici dolaze sa njim i odlaze sa njim.
Rakal: Znači da ne smeš da odeš sam i ostaviš nas za sobom.
Ramakrišna: Religiozni ljudi koji prose pojavljuju se sasvim neočekivano, niotkuda. Pevaju i igraju, a opet izgube se vrlo neočekivano. Teško da iko prepoznaje njihovu težnju. Slično tome, duhovni Učitelji se pojavljuju i nestaju, a da nisu prepoznati. (Ramakrišna zatvara oči na trenutak). Svima vam kažem da život bez odricanja uopšte nije život. Odrecite se svog neznanja. Odrecite se svog znanja. Odrecite se onoga što imate i onoga što jeste.
Naren: Kada govorim o odricanju, to neke ljude izuzetno uznemirava.
Ramakrišna: Naren, ne boj ih se. Reci ono što moraš da kažeš. Odricanje je ono kroz šta ćeš moći da ostvariš Boga, i kroz šta ćeš ga i ostvariti. (Pomiluje Narena) Mnogo.
Naren (smešeći se): Na šta misliš kad kažeš “mnogo”?
Ramakrišna: Ti si već ostvario mnogo odricanja. Naren, mnogo puta sam ti rekao da si ti došao na ovaj svet zbog mene.
Naren: Ne razumem baš dobro to što si rekao. Molim te, objasni mi.
Ramakrišna: Ti si ovde na Zemlji da bi mene manifestovao. Već sam ti dao sve što imam. Ništa nije ostalo.
Naren: Da li misliš na to da moram da verujem u sve što mi kažeš?
Ramakrišna: Ne samo da ćeš mi ti verovati, već ćeš učiniti i da čitavo čovečanstvo poveruje u to ko sam.
Naren: Ti govoriš. Ja slušam.
Ramakrišna: Istina. Ali, u bliskoj budućnosti, ti ćeš delovati.
Naren: Od prašine sa svojih stopala ti možeš da daš život milionima Narena poput mene.
Ramakrišna: Prestani, prestani. Od samog Božjeg Srca, od samog Božjeg Daha ti si došao. Naren, moj Naren, sa tobom sam potpun.
Naren: Takur, u tvom srcu ja sam ispunjen. Pred tvojim stopalima ja sam savršen. (Pada ničice pred Ramakrišnina stopala.)

Odlomci iz knjige: Sri Chinmoy, Drink, drink my Mother’s Nectar , Agni Press , 1973.

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.