Jogananda

Paramahansa Joganada – Biografija

Paramahansa Yoganada

Paramahansa Joganada (5. januar 1893-7. mart 1952), rođen kao Mukunda Lal Goš, bio je indijski jogi i Guru koji je milionima zapadnjaka predstavio učenje Krija joge kroz svoju organizaciju Yogoda Satsanga Society i Self realization Fellowship. Godine 1946. objavio je knjigu “Autobiografija jednog jogija” koja je na listi 100 najboljih duhovnih knjiga 20. veka Harpera iz San Franciska. Ova knjiga stalno iznova doživljava nova izdanja kao “delo koje je promenilo živote milionima”
Jogananda je rođen u porodici učenika Lahirija Mahasaje. Od najranijeg detinjstva pokazivao je interesovanje za duhovnost, u mladosti tragajući za svojim Guruom među mnogim svecima i duhovnim ličnostima onoga doba. Kada je napunio 17 godina, sreo je svog duhovnog učitelja, Šri Juktešvara. Šri Juktešvar mu je kasnije rekao da je upravo on dugo očekivani učenik za koga mu je Babađi obećao da će doći. S druge strane, Jogananda je imao intenzivno duhovno iskustvo da je i u mnogim prethodnim inkarnacijama bio učenik svog Gurua.
Što se formalnog obrazovanja tiče, Svami Jogananda je diplomirao na Koledžu Škotske Crkve, Kalkuta 1915. Iste godine iniciran je u monaški red svamija i dobio ime Svami Jogananda Giri. Osnovao je školui za dečake 1917. godine u kojoj je kombinovao moderne obrazovne metode sa tradicionalnim joga tehnikama. Ova škola kasnije je postaal Yogoda Satsanga Society of india, indijski ogranak Joganandine američke organizacije Self- Realization Fellowship.
Jogananda je otputovao u Ameriku 1920. godine kao indijski predstavnikKongresa Religioznih Liberala koji se održavao u Bostonu. Iste godine osnovao je Self-Realization Fellowship i u narednim godinama održao brojna predavanja širom Amerike. U Americi je proveo najveći deo svog života, od 1920 do 1952, sa jednim prekidom 1935-1936, kada je otputovao u Indiju da poseti svog Gurua i da pomogne osnovanje indijskog ogranka svoje organizacije. Tom prilikom inicirao je Mahatmu Gandija u Krija jogu i susreo se sa Anandamoi Ma. Tokom ove posete, od svog Gurua je dobio titulu Paramahansa, što označava najviše duhovno postignuće. Dok je Jogananda bio u poseti Kalkuti, njegov učitelj je ušao u Mahasamadi.
Vrativši se u Ameriku 1936. Jogananda je nastavio da podučava, piše i osniva centre na Zapadnoj obali. Poslednjih nekoliko godina proveo je izolovano, okružen samo grupicom najbližih učenika. Tih godina počeo je da najavljuje da je za njega vreme da napusti ovaj svet. Sa zemaljkske arene otišao je 7. marta 1952.

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.