Komentar o Ramani Maharši Ramana Maharši

Komentar o Ramani Maharšiju

RAMANA MAHARŠI

Pitanje: Postoji li jedan filozofski odgovor koji će odgovoriti na sva pitanja?

Šri Činmoj: Ako usvojimo pristup Ramane Maharšija, reći ćemo: “Ko sam ja?” To je najznačajnije pitanje, a istovremeno, i najznačajnniji odgovor. Za mene “Ko sam ja” nije samo pitanje nad pitanjima, već i odgovor nad odgovorima. Kada pitate velike duhovne Učitelje “Ko sam ja?”, pitanje je istovremeno i odgovor. Filozofija Ramane Maharšija je uvek bila da pita: “Ko sam ja? Ko sam ja? Ko sam ja?”
“Ko sam ja” je pitanje. Opet, “Ko sam ja?” takođe je i odgovor, jer se smeasta pojavljuje odgovor ”Ko ja nisam?”. Pozitivno i negativno uvek idu zajedno. Pitanje dolazi kao izazov, ali unutar pitanja je odgovor: Postoji li išta što ja nisam? Postoji li iko ko ja nisam?
Konačno, sva pitanja koja filozofija postavlja mogu se svesti na “Ko sam ja?”. Onda se spontano pojavljuje odgovor: “Ko ja nisam?”. Pitanje I odgovor mogu se naći na istom mestu.
Pitanje: Ko sam ja?
Šri Činmoj:Ramana Maharši je imao običaj da ovo pitanje postavlja svojim učenicima. Na unutrašnjem planu, na ovo pitanje odgovara se drugim pitanjem: “Ko ja nisam?” Na spoljašnjem planu ništa ne možemo da smatramo svojim sopstvenim, ali na unutrašnjem planu mi smo Večnost, Beskraj i Besmrtnost. Tako da možemo reći da je odgovor na “Ko sam ja?” : “Ništa na spoljašnjem planu, i sve na unutrašnjem planu.”.

Iz knjige: Sri Chinmoy, India, my India. Mother India’s summit-prides, Agni Press, 1997

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.