Delo Šri Aurobinda Šri Aurubindo

Šri Aurobindo – delo Osnove joge

Putevi Božanskog nisu poput onih ljudskog uma, niti su usklađeni s načim predstavama i o njima se ne može suditi, niti Božanskom postavljati zahteve šta Ono treba ili ne treba da radi, jer Ono sve zna bolje nego što to mi možemo da znamo. Ako uopšte priznajemo Božansko, čini mi se da i zdrav razum i bhakti podjednako traže bezuslovnu veru i predanost.

Ispravan stav u sadhani nije nametanje vlastite umne i vitalne volje Božanskom, već prihvatanje i sleđenje Božanske volje. Ne treba reći: “To je moje pravo, htenje, molba, potreba, zahtev, zašto da to ne dobijem?”, već treba dati sebe, predati se i prihvatiti sa radošću sve što nam Božansko daje, bez žaljenja i otpora. Tada će ono što primite biti ono pravo za vas.

Nije važno kakve sve nedostatke možda imate u svojoj prirodi. Važno je samo da ostanete otvoreni prema Snazi. Niko sebe ne može da transformiše sopstvenim naporima bez ikakve pomoć; samo Božanska Sila može da ga transformiše. Ako ostanete otovreni, sve ostalo biće učinjeno za vas.

Cilj Joge je uvek teško postići, ali on je još teži od ostalih i isključivo je za one koji osećaju zov, sposobnost i spremnost da se suoče sa svakim, sa svakim rizikom, čak i rizikom neuspeha i koji imaju volju da napreduju prema potpunoj nesebičnosti, bezželjnosti i predavanju.

Iz knjige: Šri Aurobindo, Osnove joge

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.