Duhovni učitelj

Učitelj i učenik

Pravi duhovni Učitelj je onaj ko je u nedeljivom jedinstvu sa Najvišim. Zahvaljujući snazi tog jedinstva, on lako može da uđe u tragaoca, vidi njegov napredak i težnju i zna sve o njegovom spoljašnjem i unutrašnjem životu. Kad učitelj meditira pred svojim učenicima, on odozgo spušta Mir, Svetlost i Blaženstvo koji ulaze u njih. Tada oni iznutra automatski uče kako da meditiraju. Pravi duhovni Učitelji podučavaju meditaciju u tišini. Pravi Učitelj ne mora spolja da objašnjava kako da meditirate ili da vam daje poseban oblik meditacije. On jednostavno može da meditira na vas i njegov tihi pogled će vas naučiti kako da meditirate. Vaša duša će ući u njegovu dušu i od nje vam preneti poruku, saznanje kako da meditirate.

Učitelj je kao okean. Kad učenik uskoči u okean Učiteljeve svesti, on se tada očisti od svojih nečistoća i odmah oseća trenutno olakšanje.

Postoje dva glavna načina na koje učenik sa Učiteljem konačno može da ostvari Boga. Jedan je da se potpuno i svesno poistoveti sa Učiteljem. Ili se svesno poistovećujete sa njim i pokušavate da postanete jedno sa njim, ili se predajete njegovoj volji, koja je kod pravog Učitelja isto što i Volja Svevišnjeg. Kada dodirnete vodu, koja predstavlja svest, odmah će čistota i osvežavajući osećaj iz vode preći u vas. Kada dodirnete cvet odmah dobijate miris i čistotu tog cveta. Samim dodirom vi se poistovećujete, dobijate suštinu neke stvari. Slično tome, kada posmatrate sliku svog Učitelja u meditaciji, vi dodirujete njegovu svest. Tada se poistovećujete sa njim i postajete nerazdvojni deo beskonačne Svesti koju je on spoznao.
Pored toga, svojom svesnom predanošću Svevišnjem u svom Učitelju, postajete sve što on ima i što on jeste. Sićušna kap ulazi u beskrajni okean, pa i sama postaje taj okean. Ta predanost je predanost vašeg neprosvetljenog dela vašem najuzvišenijem delu, koji je predstavljen Svevišnjim u vašem duhovnom Učitelju. U tom slučaju Učitelj predstavlja vaše sopstveno najviše biće.
Nije duhovni Učitelj, Već Svevišnji u njemu,
Taj koji zaslužuje i dobija Tragaočevu posvećenost.

Iz knjige: Šri Činmoj “Učitelj i učenik”

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.