Mantra

Mantranje – praktična uputstva

-Šta je mantra? Ona je Moć prerušena u zvuk.-

Da umirite um

Ponavljajte “Om” ili “Supreme” (izgovara se “Suprim”). Ako ne možete da uđete u svoju najdublju meditaciju zato što vam je um uznemiren, to je prilika da upotrebite mantra. Možete da ponavljate “Supreme” ili “Om” ili “Bog” nekoliko minuta.

Kako da izgovarate “Om”

Ima mnogo načina da se ponavlja “Om”. Ako ga izgovarate glasno, tad osećate Svemoć Svevišnjeg. Kada ga izgovarate nežno, osećate Blaženstvo Svevišnjeg. Kada ga izgovarate tiho, osećate Mir Svevišnjeg. Kada ponavljamo “Om” sa ogromnom moći duše, mi zapravo ulazimo u kosmičku vibraciju u kojoj je tvorevina u savršenom skladu i u kojoj Apsolut pleše Kosmički Ples.
Molim vas da ponavljate naglas, ne u sebi. Neka zvuk mantre vibrira čaki u vašim fizičkim ušima i neka prožme celo vaše telo. To će ubediti vaš spoljašnji um i dati vam veći osećaj radosti i dodstignuća. Kada izgovaramo naglas, glas “m” treba da traje najmanje tri puta duže nego svuk “o”.

Životna energija ulazi u krunsku (temenu) čakru

Kada izgovarate “Om”, molim vas, osetite da životna energija, božanska energija, ulazi u vas kroz energetski centar na temenu. Dah koji udišete kroz nos veoma je ograničen; ali, ako možete da zamislite da na temenu vaše glave postoji veliki otvor i da životna energija, kosmička energija, ulazi u vaše telo kroz taj veliki otvor, naravno da ćete onda moći da ubrzate svoje pročišćenje i povećate svoju težnju i glad za Bogom, istinom, svetlošću i blaženstvom.
Kada mi je svest
Na vrhu glave
I ode čak i izvan toga
Znam da najzad dostižem
Svoju najvišu visinu.

Đapa za pročišćenje svoje prirode

Ako hoćete da postignete celokupno pročišćenje svoje prirode, tada đapa (ponavljanje mantre )može biti najefikasnija. Ali, to morate da radite sistematski, korak po korak. Danas ponovite “Om” ili “Supreme” (izgovara se “Suprim”) ili bilo koju drugu mantra koju vam je dao vaš Učitelj, pet stotina puta. Zatim je sutradan ponovite šest stotina puta, prekosutra sedamsto i tako dalje, dok ne stignete do hiljadu i dvesta. Onda počnite da smanjujete svakog dana, dok ponovo ne stignete do petsto. Na taj način možete da se popnete na drvo i da siđete dole.
Molim vas da nastavite ovu vežbu, nedelju za nedeljom, tokom jednog meseca. Bilo da hoćete da promenite svoje ime ili ne, svet će vam dati novo ime: “Čistota”.Neki od mojih učenika su uradili ovu vežbu i postigli su, moram da kažem, značajno pročišćenej svoje prirode i svojih emocionalnih problema.
Đapa u malim etapama
Ako vam je teško da uradite ovu vežbu odjednom, onda je možete uraditi u etapama. Možete da je uradite u deset etapa. Svaki put ponovićete mantra samo po pedeset puta. Vi znate da tokom dana želite da popijete deset čaša vode. Ali, bojite se da ćete pokvariti stomak ako popijete svih deset čaša odjednom. Međutim, ako sada popijete jednu čašu, a zatim drugu posle sat ili dva, lako možete da popijete deset čaša vode.
Tako i ovde, umesto da izgovorite “Om” petsto puta odjednom, rano ujutru možete ga ponoviti pedeset puta. Zatim, kroz sat vremena, pokušajte još pedeset puta. Tako ćete svakog sata ponoviti “Om” pedeset puta i za to vam neće trebati više od minut-dva. Pošto vam je lako da u jednom satu utrošite dva minuta, moći ćete ovo da učinite.
Ako imate sopstvenu mantra ili priziv, lako možete da jeponovite pedeset puta svakog sata. Za to vam ne može biti potrebno više od dva ili tri minuta, a svako može da ponudi Bogu tri minuta.Nije važno koliko sati ste u stanju da to radite, već koliko duševno možete da radite.

Kada vas napadnu loše sile

Ako ste napadnuti na emocionalnom vitalnom nivou, pa loše misli ili loše vibracije ulaze u vas, možete da ponavlajte “Om”, ili ime Svevišnjeg. U ovom slučaju pokušajte to da uradite što je brže moguće. Kad pokušavate da očistite svoj um od nečistota, morate da mantrate kao da trčite da uhvatite voz u pokretu. Međutim, tokom uobičajene đape, jednostavno izgovarajte mantru na običan, ali duševan način; ipak, nemojte previše da je produžavate jer tada nećete imati vremena da je ponovite petsto ili šesto puta, koliko je potrebno.

Periodi dana

Čak i ako ste dobili svoju mantra, đapu i meditaciju od istog Učitelja, trebalo bi da ih upražnjavateu različito doba dana, jer sile u tim praksama ne idu zajedno. Ako hoćete, možete da ujutru mantrate posebnu mantru, uveče možete da uradite đapu, a u neko drugo doba dana možete da meditirate. Inače, ako tokom meditacije dobijete inspiraciju da radite đapu, ili da ponavlajte neku mantru, samo ćete uništiti svoju težnju. Đapa i mantranje imaju svoju značajnu moć, ali kada u najvišem obliku meditacije vaše unutrašnje biće komunicira sa Bogom, tu nema misli, nema ideja; vaš um je miran i tih, pa tu ne treba da bude mantre ni đape.

Gajatri mantra

U Bhagavad Giti Šri Krišna kaže da je Gajatri Mantra najbolja od svih mantri:
Aum bhur bhuvah svah
Tat savitur varenyam
Bhargo devasya dhimahi
Dhiyo yo nah prachodayat.

Njeno značenje je:

Meditiramo na transcedentalnu slavu
Svevišnjeg Boga
Koji je unutar srca zemlje,
Unutar života neba
I unutar duše raja.
Neka On podstakne i prosvetli naše umove.

Ponavljajući ovu mantra, stotine i stotine tragalaca postigli su duhovno savršenstvo. Ako ste u stanju da je u nizu ponovite nekoliko hiljada puta, sigurno ćete dobiti bar tračak unutrašnjeg prosvetljenja. Ali, to mora da bude veoma duševno, a ne kao kada dete uči nešto napamet.

Iz knjige: Šri Činmoj “101 tehnika meditacije”

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.