Meditacija

Kako zaroniti dublje

Pitanje: Kako možemo da ronimo sve dublje i dublje unutra kako bismo mogli da odemo van površine uma?

Šri Činmoj: Ako želiš da iskopaš bunar danas, prvo moraš naći alat za kopanje. Onda počneš da kopaš i nastaviš dok se ne umoriš. Sutra ćeš opet kopati, prekosutra isto tako. Na taj način ćeš svakog dana raditi i pomalo napredovati. Tako ćeš jednog dana doći do vode. Pa ako želiš da kopaš duboko unutar sebe, ako želiš da dobiješ Nektar Besmrtnosti, onda takođe moraš da redovno kopaš svakog dana unutar sebe. Ali u ovom slučaju alatka za kopanje je tvoja težnja. Težnja je kao magnet. Što više ide tvoja težnja, to dublje te vuče tvoj magnet. Težnja je jedini alat, jedini instrument, kojim kopaš neplodnu zemlju unutar sebe. Kao što pomoću običnog alata kopaš duboko u zemlju kad tražiš vodu, isto tako možeš da pomoću težnje kopaš duboko unutar sebe da bi dobio Nektar, koji je Besmrtnost. To je samo pitanje redovne prakse.

Ti si prihvatio duhovni život i želiš da napreduješ. Možeš da meditiraš jednom dnevno ili jednom mesečno; ali, možeš da kažeš i sledeće: “Ne, hoću da meditiram tri puta dnevno. Šta će mi faliti? Ja jedem tri puta dnevno. Zašto ne bih mogao da meditiram bar tri puta dnevno? I ako provedem sat na ručku i sat na večeri, kako onda ne mogu da provedem bar dva sata u meditaciji?” Ali, ovde moramo znati da meditacija nije kao kad jedemo običnu hranu. Ako tvoj um stalno luta, možeš da provedeš sate i sate u meditaciji, ali nećeš napredovati. Ako provedeš dva sata u meditaciji, možda od ta dva sata možeš da meditiraš samo pet minuta. A opet, ako kažeš: “Odrediću pet minuta i čim uđem u meditaciju, odmah će to biti veoma suptilna meditacija”, obično se to ne desi, naročito u slučaju početnika ili novih tragalaca.

Dakle, ono što svi vi treba da pokušate da radite je sledeće: ako želite da dobro meditirate petnaest minuta, probajte da odvojite bar sat vremena za svoju meditaciju. Onda, u toku tog sata, računajte da je četrdeset pet minuta samo priprema, ili da ste tada dozvolili svom umu da luta u svetu fantazija. Naravno, to nije idealna stvar, ali morate osećati da to trenutno ne možete da sprečite. Dakle, treba da ostavite na stranu četrdeset pet minuta za vlastite potrebe, a onda da dobro meditirate petnaest minuta.

A opet, možda osećate da ćete, ako sedite petnaest minuta, moći da dobro meditirate i da vam ne treba dodatnih četrdeset pet minuta. Možda osećate da ne morate da napravite nekoliko probnih startova pre nego što počnete da trčite samu trku. Pre nego što sprinter pretrči celu deonicu od sto metara, on trči dvadeset ili trideset metara da bi se zagrejao, kako bi njegovo telo bilo koordinisano na odgovarajući način. Isti princip bi se mogao primeniti i ovde. Ako je potrebno, obavićemo nekoliko probnih startova. A ako nije neophodno, onda odmah možemo da pretrčimo distancu od sto metara, odnosno, da zaronimo duboko unutra.

Iz knjige: Šri Činmoj, Čas za meditaciju

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.