Meditacija

Nikada ne odustaj

Poslednji ključ otvara vrata

Nastavi da pokušavaš! Tako se često dešava da poslednji ključ otvori vrata. Slično tome, možda ti tvoja poslednja molitva može doneti spasenje i možda ti tvoja poslednja meditacija može doneti ostvarenje.
Ne možeš svakog dana jesti najukusniju hranu. I u duhovnom životu, posebno na početku, gotovo je nemoguće da svakog dana izuzetno uspešno meditiraš. Čak su i duhovni Učitelji doživljavali jalove periode u svom duhovnom životu. Ali, čak i ako je hrana neinspirativna, ti ipak jedeš da bi održao svoje telo. Kad meditiraš, ti hraniš svoje unutrašnje biće, dušu. Ako ne možeš da nahraniš dušu izuzetno ukusnom hranom svakog dana, ne smeš da odustaneš od hranjenja. Bolje je da nahraniš dušu bar nečim nego da je pustiš da gladuje.

Da bi održao inspiraciju, svakog dana, kad sedneš da meditiraš, treba da osetiš da nastavljaš putovanje koje si već započeo. Ne treba da osetiš da iznova počinješ svoje putovanje. Ne, treba da osetiš da si već znatno uznapredovao i da ćeš danas još više napredovati. A svaki put kad uznapreduješ, treba da osetiš da si dodirnuo delić cilja. Na taj način ćeš osetiti da zaista ideš napred.

Još bolje, treba da osetiš da tvoj cilj nije dalek na milione milja, već da ti je veoma blizu, tik pred nosom. Ako uvek osećaš da ti je cilj na domaku, samo što ne znaš gde je, onda ćeš očajnički plakati i tražiti ga. Tada će tvoje unutrašnje biće biti preplavljeno dinamizmom. Ako osećaš da je cilj veoma daleko, opustićeš se i osećati da ti je Večnost na raspolaganju. Ali, ako osećaš da je ono u šta želiš da izrasteš tik kraj tebe, i da samo treba da upotrebiš svoju svesnu svesnost da bi ga dohvatio i prisvojio, onda ćeš se željno baciti na meditaciju.

Iz knjige: Šri Činmoj, Meditacija

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.