Duhovni učitelj

Kako da imamo poverenja u Učitelja

Ako želite da povećate svoju sposobnost u vidu iskrenosti, težnje i neprekidne svesnosti o onome što je božansko u vama, neophodno je da se podvrgnete vođstvu nekog Učitelja. To može biti duhovni Učitelj, može biti sveštenik, može biti učitelj ili mentor, ali to mora biti neko u koga imate apsolutno poverenje. Ako nemate poverenja u duhovnog vođu ili duhovnu stazu, tad jednostavno traćite vreme.
Sve dok nemate poverenja u njega i njegovu stazu, molim vas da ne slušate nijednog Učitelja ili duhovnu ličnost i da ne sledite njegovu stazu. Možda ćete pitati: „Kako da na samom početku imamo poverenja u neku stazu, Učitelja, crkvu ili sveštenika?“ Ali ja vam kažem da možete imati vere. Ne morate da čekate dva meseca ili dve godine da biste stekli poverenje u neki put. Na trenutak, možda ćete imati veru u nekoga ili njegov put. Ali, ako niste za njega, nikad u njega nećete imati potpuno poverenje. Niti ste vi time nešto izgubili, niti on. Možda ćete se pitati: „Kako to da nemam vere u njega kad ga tako mnogo ljudi obožava?“ To je jednostavno zato što on nije za vas. Nemojte da proklinjete sebe zato što on nije za vas. Smesta zaboravite na njega i tražite na nekom drugom mestu. Učitelj se neće osećati jadno. On neće reći: „O, ti imaš divnu dušu i zato moraš da postaneš moj učenik!“ Ne! Učitelj će se nasmešiti i istog trenutka vam s ljubavlju pružiti svoju unutrašnju pažnju kako biste mogli da dosegnete Boga na neki drugi način. On će ponuditi zahvalnost Svevišnjem, jer zna da Svevišnji zna šta je najbolje za vas.
Pravi Učitelj će uvek osećati da je za jednog tragaoca najvažnija stvar da ostvari Boga. On ne želi da bude jedina osoba koja prosvetljava, jedini spasilac. On želi jedino da bude pouzdani Božji instrument. Kad kažem da sam samo instrument, ja to zaista mislim. Ja nisam Bog; daleko od toga. Bog je vaš otac kao što je i moj. Bog nije ničiji monopol. Ja sam, međutim, Njegov svesni instrument, dok vi to, na nesreću, niste. Ali, sutra vi možete biti svesni instrument ako sledite unutrašnji put duhovne discipline.
Ima nekih učenika koji svetlost ne vide odmah, ali je vide kasnije. Oni koji svetlost vide odmah ne vide neku bolju ili višu svetlost od onih koji je vide nekoliko meseci kasnije. Ako niste u stanju da od samog prvog trenutka odredite koji je vaš put, šta ćete učiniti? Da li ćete prestati da negde odlazite samo zato što niste sigurni koji je vaš put i vaš učitelj? Ne! Morate da nastavite svoju unutrašnju potragu sa svom iskrenošću koja vam je na raspolaganju. Ako niste sigurni koji je vaš unutrašnji put, molim vas da pokušate da sledite jedan put najmanje tri meseca. Dani prelaze u nedelje, a nedelje u mesece veoma brzo. Ako tokom tri meseca budete sledili određeni put kontinuirano, verno i posvećeno, i ako dođete do zaključka da taj put nije za vas, mogu da se složim sa vašom odlukom. Ako odmah osetite unutrašnje jedinstvo sa Učiteljem i njegovim putem, nema sumnje da imate sreće. Ali, u slučaju da niste toliko srećni, tada će tokom tromesečnog eksperimenta Učitelj i put isprobati vas, a vi njih. Posle tri meseca imaćete mogućnost da odlučite mudro, da procenite sebe, a takođe i da procenite taj duhovni put i duhovnog Učitelja. Ako ste u svojoj potrazi iskreni i strpljivi, a duhovni Učitelj ima istinsku moć, tad ćete za tri meseca saznati da li je taj put za vas ili ne.
Ako, međutim, idete jednom na jedno, drugi put na drugo, a treći put na neko treće mesto i potom ponosno zaključite da vam ovaj ili onaj put ne odgovara, načinićete žalosnu grešku. Prosto ćete leteti s jednog mesta na drugo kao muva. Nijedan put vas neće zadovoljiti iz prostog razloga što nijednom putu niste zaista dali šansu. Ako nastavite da se sa nemirom seljakate, ko će biti gubitnik? Ni put, ni Učitelj. Istinski duhovni vodič nikad ništa ne gubi ako ga vi ne prihvatite, zato što je potpuno jedno sa Najvišim. Gubitnik će biti onaj ko je protraćio svoje dragoceno vreme ne shvativši koji je ispravan put, pravi Učitelj i konačni Cilj. Neki od onih koji ovako postupaju nastaviće da iskreno tragaju, ali će mnogi potpuno izgubiti interesovanje za duhovni život. Od mnogih će možda jedan ili dva zaista naći svoj put; najveći će broj, međutim, zauvek ostati da posrće u tami.

Iz knjige: Šri Činmoj “Kroz sto godina”

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.