Meditacija

Miran um – vežbe

Um je gotovo uvek nečist i gotovo uvek donosi netežeće misli. Čak i kad to ne radi, um je i dalje podložan sumnji, ljubomori, licemerju, strahu i ostalim nebožanskim osobinama. Sve negativne stvari najpre napadaju um. Um može da ih odbaci na neki minut, ali one opet kucaju na njegova vrata. Takva je priroda uma. Srce je mnogo, mnogo čistije. Naklonost, ljubav, posvećenost, predanost i druge božanske osobine već su u srcu. Zato je srce mnogo čistije od uma. Čak i ako u srcu imate ljubomore, dobre osobine srca ipak će izbiti u prvi plan.

A opet, srce može da ne bude potpuno čisto, jer je u blizini srca vitalno biće. Niži vital, koji je smešten u okolini pupka, teži da se popne i dodirne srčani centar. Svojom blizinom i uticajem on čini srce nečistim. Ali, srce bar nije kao um, koji svoja vrata namerno otvara nečistim idejama. Srce je daleko bolje od uma. A najbolja je duša. Duša je sva čistota, svetlost, blaženstvo i božanstvenost.

1. Postati duša. Da biste pročistili svoj um, najbolje je da svakog dana tokom meditacije na nekoliko minuta osetite da nemate um. Recite sebi: “Ja nemam um, ja nemam um. Ono što imam je srce”. Potom, posle određenog vremena, osetite: “Ja nemam srce. Ono što imam je duša”. Kad kažete: “Ja imam dušu”, bićete preplavljeni čistotom. A opet, morate da idete dublje i dalje rekavši ne samo: “Ja imam dušu”, već takođe i “Ja jesam duša”. Tad zamislite najlepše dete koje ste ikad videli i osetite da je vaša duša beskrajno lepša od tog deteta.
Onog trenutka kad budete mogli da kažete i osetite: “Ja jesam duša”, i meditirate na tu istinu, beskrajna čistota vaše duše ući će u vaše srce. Potom, iz srca, beskrajna čistota će ući u vaš um. Kad budete mogli da istinski osetite da ste samo duša, duša će pročistiti vaš um.

2. Unutrašnji plamen. Pre nego što počnete da meditirate, pokušajte da zamislite plamen u svom srcu. Možda je u ovom trenutku taj plamen sitan i treperav; možda to nije neki moćan plamen. Ali, jednog dana on će sigurno postati krajnje moćan i krajnje prosvetljujući. Pokušajte da zamislite da taj plamen prosvetljuje vaš um. U početku možda nećete biti u stanju da se koncentrišete onako kako biste želeli, pošto um nije usredsređen. Um neprekidno misli o mnogim stvarima. On je postao žrtva nepoželjnih misli. Um nema pravo prosvetljenje, pa zato zamislite predivan plamen u svom srcu koji vas prosvetljava. Unesite taj prosvetljujući plamen u svoj um. Kad vaš um počne da biva prosvetljen, biće vam veoma, veoma lako da se dugo koncentrišete, a takođe ćete i veoma lako postići dublju koncentraciju.

3. Pročišćavanje daha. Pre nego što počnete da meditirate, ponovite “Supreme” * što je brže moguće oko dvadeset puta, da biste pročistili dah. Osetite da zaista rastete u sam Dah Boga. Ukoliko i sve dok vaš dah nije pročišćen, um neće ostati usredsređen.

4. Bog me želi, meni je potreban Bog. Usmerite svoju pažnju na neku sliku. Možete da gledate sliku svog Učitelja ili samog sebe u ogledalu. Ako se koncentrišete na svoj odraz, osetite da ste potpuno jedno sa fizičkim bićem koje vidite. Potom pokušajte da uđete u sliku koju gledate. Odatle treba da nastojite da rastete sa jednom mišlju: “Bog me želi, meni je potreban Bog”. Onda ćete videti da ta božanska misao polako, sigurno i nepogrešivo ulazi u vas i prožima vaše unutrašnje i spoljašnje postojanje, dajući vam čistotu u umu, vitalu (životnoj energiji) i telu.

5. Uspostavljanje kontrole nad umom. Možete da kažete svom umu: “Neću ti dozvoliti da ideš tvojim putem. Sada hoću da mislim o Bogu.” Ponovite Božje ime u sebi ili naglas. Potom recite: “Hoću da imam čistotu u celom mom biću.” Potom ponovite: “čistota, čistota, čistota.” Tako svom umu ne dopuštate da misli o nečistoti ili bilo kojoj drugoj stvari. Ne dajte svom umu šansu da luta; jednostavno iskoristite svoj um za svoje ciljeve. Imate da postignete na milione stvari u umu i pomoću njega. Ali, um je tako nestašan i nevaljao da će on iskoristiti vas ako vi ne iskoristite njega.

6. Izbacite ih napolje. Svaki put kad neka nebožanska misao uđe u vaš um, izbacite je napolje. Ona je kao strano telo, lopov, koji je ušao u vašu sobu. Zašto biste svesno dozvolili lopovu da ostane u vašoj sobi kad imate sposobnost da ga izbacite napolje? Kad neka nebožanska misao uđe u vaš um, samo je zgrabite i ubacite u rasplamsalu vatru vaše unutrašnje težnje.

7. Gušenje loših misli. Kad vam se javi misao koja nije čista, dobra ili božanska, istog trenutka počnite da veoma brzo ponavljate reč “Supreme” (Svevišnji). Svevišnji je moj Guru, vaš Guru, Guru svih nas. Ponavljajte “Supreme” veoma brzo, i svaki put kad izgovorite reč “Supreme”, osetite da ona stvara zmiju koja će se obaviti oko loše misli i udaviti je.
* (Supreme – engleska reč koja znači “Svevišnji”; izgovara se “Suprim” – prim. prev.)

Iz knjige: Šri Činmoj, Meditacija

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.