Pitanja i odgovori o duši

Da li je dobro za dete kada je njegova duša bila prethodno povezana sa dušama njegovih roditelja?

Pitanje: Da li je dobro za dete kada je njegova duša bila prethodno povezana sa dušama njegovih roditelja?

Šri Činmoj: To može biti vrlo dobro-kao staro prijateljstvo. Ako sam ja prijatelj sa nekim dugo vremena, tada smo delili mnogo stvari. Ta osoba je svesna svih stvari koje su se desile u mom životu i ja sam takođe svestan njegove životne priče. Tako dobijamo priliku da pomognemo jedan drugom i budemo jedan drugom na usluzi. Na ovaj način,što duže održavamo naše prijateljstvo, to bolje.
Opet, prijateljstvo može biti progresivno. Na zemlji možete nekog zvati svojim prijateljem i on će vas zvati prijateljem, ali kada dođe vreme da zatražite uslugu od te osobe, on će reći da je zauzet ili se ne oseća dobro ili će dati neki drugi razlog da vam ne pomogne. Ova vrsta prijateljstva traje četrdeset ili pedeset godina, a da nijedna osoba ne pomogne drugoj ni na jedan način.
Pravo ljudsko prijateljstvo treba da bude zasnovano na samodavanju. Kada ti nešto treba ili nešto želiš, ja ću ti to dati; a kada je meni nešto potrebno, ti ćeš mi pomoći. Ta vrsta prijateljstva je dobra. Opet postoji još jedna vrsta prijateljstva koju je uspostavio Bog, Unutrašnji Pilot. Ovo prijateljstvo nije uopšte kao ljudsko prijateljstvo. U ovom slučaju, ja nisam nečiji zato što sam toj osobi učinio uslugu ili je ta osoba meni učinila uslugu. Ne, ovde poruka prijateljstva dolazi od višeg autoriteta. Sam Bog mi naređuje da budem prijatelj tog i tog. To prijateljstvo počiva na sasvim drugačijim osnovama.
Opet, to isto Najviše može mi reći da povučem svoje prijateljstvo. To nije zato što je ta druga osoba postala loša. Najviše je želelo da u meni i kroz mene ima posebno iskustvo u pogledu te osobe i kada je to iskustvo gotovo On ne želi da zadržim to prijateljstvo. Za duhovne ljude koji su napredni u njihovom unutrašnjem životu prijateljstvo je na drugom nivou – ne na ljudskom nivou, već na božanskom nivou.
Na primer, ja imam puno učenika. Sa jedne strane možete ih zvati mojom duhovnom decom. Opet, oni su uspostavili večno prijateljstvo sa mnom i ja sam uspostavio večno prijateljstvo sa njima. Oni su to hteli, ne ja; i to je bila Volja Najvišeg Apsoluta Svevišnjeg, koji nas je učinio jednim. Naše jedinstvo On će čuvati ili kroz Večnost ili koliko god dugo On to želi.
Ovo se vrlo razlikuje od ljudskog prijateljstva, koje traje dvadeset ili trideset godina i zatim se završava kada napustimo telo. Ako dva prijatelja nisu na istom duhovnom nivou, nakon što napuste telo neće više biti zajedno. Svaki će otići na određeni nivo svesti u skladu sa unutrašnjim razvojem. Ako je jedan na veoma visokoj grani drveta, a drugi na najnižoj, na zemlji će možda moći da rade zajedno i budu zajedno, ali će na Nebu otići na različita mesta. Na Nebu jedino duše istog standarda borave zajedno.
Opet, kada je neko povezan sa duhovnim Učiteljem, čak i ako je duhovni Učitelj beskrajno viši od učenika na Nebu mogu biti zajedno. Tamo duhovni Učitelji imaju svoju sopstvenu oblast, i ako vole svoje učenike i njihovi učenici vole njih, mogu biti zajedno. To je kao porodica. Čak i ako roditelji imaju veliku mudrost i dubinu dok su deca prilično nerazvijena, ipak će biti zajedno. Ali ako dva prijatelja ne pripadaju istoj duhovnoj porodici, nakon što umru, svaki će otići na različit nivo svesti u skladu sa sopstvenim duhovnim razvojem.

Iz knjige: Šri Činmoj, Posebno obećanje duše, deo I

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.