Pitanja i odgovori o duši

Da li je naša duša poput beskrajno male čestice prašine koja se, nakon mnogo života, vraća Svevišnjem i postaje deo Njega?

Pitanje: Da li je naša duša poput beskrajno male čestice prašine koja se, nakon mnogo života, vraća Svevišnjem i postaje deo Njega?

Šri Činmoj: Pre svega, naša duša nije poput prašine. Naša dusa poseduje beskrajni potencijal koji mora biti manifestovan ovde na zemlji. Duša je došla od Svevišnjeg da bi Njega manifestovala. Što više duša manifestuje Istinu ili Božanstvenost, to je veće dostignuće i za nju i za Svevišnjeg. Svaka duša je predstavnik Svevišnjeg. One duše koje su svesne ove istine brze napreduju od ostalih.
Svaki put kada dusa dođe u manifestaciju, stiče mnoga iskustva. Zatim, kada se vrati u predeo dusa, nakon svake inkarnacije, sa sobom ponese srž svih tih iskustava. Prilikom svog povratka, ona napušta vital, kao i mentalne i psihičke omotače. Nakon nekoliko godina duša ponovo poželi da se vrati u manifestaciju. Tada odabira određenu porodicu ili okruženje i odlazi kod Svevišnjeg na razgovor. Tada ono što je duša odabrala nailazi na odobravanje ili neslaganje od strane Svevišnjeg. Ako Svevišnji nije odobrio, duša mora da napravi novi izbor.
Potpuna je istina da je duša došla od Svevišnjeg i da se konačno Svevišnjem i vraća. Ali dok određena duša ne ostvari potpunu manifestaciju Svevišnjeg, to jest dok potpuno ne manifestuje svoj potencijal božanstvenosti, ići će iz inkarnacije u inkarnaciju. Kada jednom dostigne realizaciju i otkrije i manifestuje svu svoju božanstvenost, duša će se konačno vratiti Svevišnjem.
Tada više neće postojati nikakva potreba da se duša spušta dole na zemlju radi manifestacije.

Iz knjige: Šri Činmoj, Večna ptica duše, deo I

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.