Pitanja i odgovori o duši

Šta su to grupe duša?

Pitanje: Šta su to grupe duša?

Šri Činmoj: Grupe duša mogu se naći u životinjskom svetu, i u ljudskom svetu. U ljudskom svetu, naći će se na hiljade duša koje su vrlo sličnog standarda, u terminima duhovne evolucije. One su na jednom mestu. Njihova grupa duša je na određenom mestu u oblasti duša. Ovde važi: “Svaka ptica svome jatu leti”. Ako su tvoj i još nečiji standard isti, onda vaše duše idu zajedno u grupi.
Kada imaš duhovnog Učitelja, samo zbog njegove ljubavi prema tebi, i tvoje ljubavi prema njemu, dobijaš njegovu samilost i blagoslove; onda te on smesta odnosi na drugi nivo, drugi standard. Onda možeš ići izvan grupe. Ali grupe duša ne dobijaju posebne blagoslove, posebnu brižnost, ni od jednog duhovnog Učitelja. One idu zajedno, kao razred u školi gde učenici uče zajedno jer su istog standarda. Ali, ako učitelj kaže: “Ne, tebi ću dati posebnu pripremu jer želim da ideš u viši razred”, on to može i da učini. Učitelj može da da privatna uputstva i da odvede učenika u viši razred.
Opet, zavisno od grupe, neke duše više mare za Mir, neke za Svetlost, neke za Blaženstvo. Tako, ako im je više stalo do Mira, onda one ostaju zajedno. Kada za njih dođe vreme da se inkarniraju, možda neće doći u istu zemlju. Jedna može otići u Nemačku, a druga u Indiju. Ali, u unutrašnjem svetu one ostaju zajedno.

Iz knjige: Šri Činmoj, Čuda, emanacije i snovi

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.