Duhovni učitelj

Kako odabrati Gurua

Kako aspirant može da zna da li je Učiteljeva izjava da je ostvaren zaista tačna. Duhovni Učitelj koji je ostvario Boga nema ni krila ni oreol da biste ga po tome prepoznali. On je običan, sem što u svom unutrašnjem životu ima obilje Mira, Svetlosti, Blaženstva. Prema tome, ako dođete kod duhovnog Učitelja očekujući nešto drugo sem bezgraničnog Mira, Svetlosti i Blaženstva, bićete razočarani. A opet morate da znate da li ste sposobni da procenjujete. Ako o medicini ne znam ništa, kako onda da procenim da li je neko veliki lekar? Samo drugi lekar zna kako da ga proceni na pravi način.
Ako ne osećate čistotu u učitelju, ako u njemu ne vidite savršenstvo nižeg vitalnog života, emotivnog života, onda morate da ga izbegavate.
Čak ako je Učitelj pravi, on možda nije za vas. Kako da znate da ste pronašli svog Učitelja. To se dešava ovako. Oko vas može da bude mnogo ljudi, ali kad vidite određenu osobu, istog trenutka se u vama budi neka radost. To znači da vaša duša sa tom osobom ima nekakvu vezu. Pred vama može da bude deset ljudi i prema devetorici nećete osećati ništa. Međutim, lice jedne osobe, ili samo njeno prisustvo, pruža vam radost. U tom slučaju morate da znate da ta osoba ima neku unutrašnju vezu sa vama.
Dakle, onog trenutka kad vidite određenog Učitelja, dobićete bezgraničnu, sveobuhvatnu radost. Čitavo vaše biće ispuniće se radošću i svetlošću. Osetićete da je vaš život konačno u Učitelju pronašao svoj izvor. Duhovni Učitelj koji vam pruži trenutnu radost, spontanu radost, beskrajnu radost, vaš je Učitelj.

Ne ovde, već daleko Postoji svet tihog mira.
Ovde i samo ovde Duša koje je spoznala boga
Doneće taj svet tihog mira.

Iz knjige: Šri Činmoj “Učitelj i učenik”

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.