Duhovni učitelj

Kakva je Guruova uloga

Tvoj pravi Učitelj

Onaj ko te inspiriše Tvoj je pravi Učitelj.
Onaj ko te voli Tvoj je pravi Učitelj.
Onaj ko ubrzava tvoj rast Tvoj je pravi Učitelj.
Onaj ko te usavršava Tvoj je pravi Učitelj.
Onaj ko te smatra dragocenim Tvoj je pravi Učitelj.

Kakva je Guruova uloga?

Pravi duhovni Učitelj je onaj ko je postigao ostvarenje Boga. Svi smo mi jedno sa Bogom, ali pravi duhovni Učitelj je sa Njim uspostavio svesno jedinstvo. U svakom trenutku on može da uđe u višu svest i onim učenicima koji veruju u njega donese poruke od Boga.

Učitelj osnažuje tragaoca nadahnućem i vremenom mu, beskrajnom Milošću Svevišnjeg, nudi prosvetljenje.

Grešite ako Učitelja prihvatate kao osobu, kao ljudsko telo. Morate da osetite da je pravi Učitelj unutar fizičkog. Zašto su moji učenici došli kod mene? Zato što je njihov pravi Učitelj, Svevišnji, unutar mene. Svevišnji je isto tako i u njima, ali On tu još uvek spava, dok je u meni potpuno budan.

Kada Učitelj nekoga prihvati za učenika, on tu osobu prihvata kao deo samog sebe. Ako učenik nije savršen, onda učitelj takođe ostaje nesavršen. U učenikovom savršenstvu leži učiteljevo savršenstvo.

Pravi duhovni Učitelj se trudi da iz velike dubine učenikovog srca na površinu iznese njegovu unutrašnju božanstvenost. On kuca na vrata učenikovog srca i budi u njemu božansko dete koje zovemo Duša. On kaže duši: “Ti ćeš čuvati ostale članove porodice – fizičko telo, um i životnu snagu (vital) – i brinućeš se o njima. Oni neprestano prave greške. Daj im sada nov život, nov smisao, nov cilj.”

Zadatak duhovnog Učitelja je da svoje učenika navede da osete da je bez ljubavi i istine život besmislen i jalov. Najvažnije što duhovni učitelj čini za svoju duhovnu decu je to što im daje svest o nečem prostranom i beskonačnom u njima samima, a to nije ništa drugo do sam Bog.

Kada učenik i Učitelj otkriju da su sigurni u srcu onog drugog, brzo se primiče čas inicijacije. Kad učitelj nekoga inicira, on toj osobi daje deo svog životnog daha. U vreme inicijacije, Guru daje svečano obećanje posebno tragaocu, a posebno Svevišnjem, da će tragaocu u njegovom duhovnom životu pomoći najbolje što zna, da će dati svoje srce i dušu da bi poveo učenika u najvišu oblast onostranog.

U času inicijacije Učitelj u stvari preuzima na sebe brojne učenikove nesavršenosti i iz ove i iz prošlih inkarnacija. Ima naravno, pravih i iskrenih Učitelja, kao što ima i lažnih Učitelja. Ovde govorim o pravim Učiteljima.

Glavni cilj inicijacije je da dušu dovede u prvi plan. Bez inicijacije, pročišćenja tela, životne snage (vitala), uma i srca, nikada ne može da bude potpuno. Bez inicijacije najviši cilj nikada ne može da bude ostvaren.

Iz knjige: Šri Činmoj “Učitelj i učenik”

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.