Meditacija

Drugi korak- meditacija

Kako početi s meditacijom

Kada meditirate kod kuće, odaberite kutak u vašoj sobi koji ćete učiniti da bude potpuno čist i posvećen – sveto mesto koje koristite samo za meditaciju.

Kada obavljate svoju redovnu svakodnevnu meditaciju, najbolje je meditirate sami. Pre nego što počnete da meditirate, koristiće vam ako se istuširate ili operete. Takođe je preporučljivo da obučete čistu i svetlu odeću.

Ako želite da vodite duhovni život, potrebno je da meditirate barem jednom dnevno. Najbolje je da meditirate rano ujutro, kada je atmosfera smirena i spokojna.

Dok meditirate, važno je da kičmu držite pravo, a telo opušteno. Videćete da će vas vaše unutrašnje biće spontano dovesti u udoban položaj. Na vama je da ga održite.

Neki tragaoci vole da meditiraju ležeći, ali to se ne preporučuje. Mogli biste da zaspite ili upadnete u unutrašnju uspavanost. A opet, položaj lotosa koji predstavlja naprednu joga asanu nije neophodan da bi se ispravno meditiralo. Mnogi ljudi sasvim dobro meditiraju sedeći na stolici.

Pomoći će vam ako upalite tamjan, mirišljavi štapić i sveću, i ako držite sveže cveće ispred sebe. Spoljašnji cvet podsetiće vas na cvet u vašem srcu.

Kada osetite miris štapića, steći ćete dodatno nadahnuće i pročišćenje koje će uvećati vaše unutrašnje blago. Kada vidite spoljašnji plamen sveće, smesta ćete osetiti da se vaš unutrašnji plamen uspinje visoko, više, najviše.

Iz knjige: Šri Činmoj, Meditacija

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.