Meditacija

Prvi korak – koncentracija

Počnite od koncentracije

Za početnika je bolje da počne od koncentracije. Ako se koncentrišete, vi se tada suprotstavljate lošim mislima koje pokušavaju da uđu u vas. U suprotnom, kad pokušate da umirite i ispraznite svoj um, milioni nepoželjnih misli ući će u vas i nećete moći da meditirate ni sekundu. Ako se koncentrišete, vi se tada suprotstavljate lošim mislima koje pokušavaju da uđu u vas. Zato u početku samo vežbajte koncentraciju po nekoliko minuta. Potom, posle nekoliko nedelja ili nekoliko meseci, možete da pokušate da meditirate.

Vežbe koncentracije:

Tačka. Ako hoćete da razvijete moć koncentracije, postoji jedna vežba koju možete da probate. Najpre dobro umijte lice i oči hladnom vodom. Potom na zidu nacrtajte crnu tačku u visini očiju. Stanite licem prema tački, na oko dvadeset i pet centimetara, i koncentrišite se na nju. Posle nekoliko minuta, pokušajte da osetite da, dok udišete, vaš dah zapravo dolazi iz tačke, a da tačka takođe udiše, dobijajući dah od vas. Pokušajte da osetite das u tu dve osobe: vi i crna tačka.Vaš dah dolazi iz tačke, a njen dah dolazi od vas.
Kroz deset minuta, ako vam je koncentracija veoma moćna, osetićete da je duša izašla iz vas i ušla u crnu tačku na zidu. Tada pokušajte da osetite da vi i vaša duša razgovarate. Vaša duša vas vodi u svet duša radi ostvarenja, a vi dovodite dušu u fizički svet radi ispoljavanja. Na taj način veoma lako možete da razvijete moć koncentrecije. Ali, taj metod mora da se vežba. Ima mnogo stvari koje su lake kad se vežbaju, ali mi ne postižemo nikakav rezultat baš zato što ne vežbamo.

Vizija i stvarnost. Još jedna vežba koju m,ožete da probate je ova. Najpre nacrtajte veoma mali krug na zidu u visini očiju, a unnutar kruga nacrtajte crnu tačku. Ona treba da bude crna; ne plava ili crvena ili neke druge boje. Onda stanite licem prema zidu, na oko metar razdaljine, i usmerite svoju pažnju na krug. Oči treba da vam budu opuštene i poluotvorene. Neka vam moć koncentracije dođe iz sredine čela. Posle tri ili četiri minuta otvorite potpuno oči i pokušajte da osetite da ste celi oči, od glave do pete. Celo vaše fizičko biće postal je samo pogled, a taj pogled je usmeren na tačku u krugu. Onda počnite da smanjujete predmet koncentracije. Nakon nekoliko sekundi, osetite da je cello vaše telo postal majušno kao tačka na zidu. Pokušajte da osetite da je tačka deo vašeg sopstvenog bića. Potom uđite u tačku, prodrite kroz nju, i prođite na drugu stranu. Sa druge strane tačke, okrenite se unazad i vidite svoje sopstveno telo. Vaše fizičko telo je na jednoj strani, ali ste snagom koncentracije vi poslali svoje suptilno telo na drugu stranu tačke. Pomoću svog suptilnog tela vi vidite svoje fizičko telo, a pomoću svog fizičkog tela vidite svoje suptilno telo.

Moj prijatelj srce. Kao što možete da se koncentrišete na vrh svog prsta, ili na sveću, ili na bilo koji materijalni objekt, možete takođe da se koncentrišete i na svoje srce. Možete da zatvorite oči, ili da gledate u zid, ali sve vreme mislite o svom srcu kao o dragom prijatelju. Kad to razmišljanje postane veoma intenzivno, kad vam zaokupi svu pažnju, onda ste prevazišli obično razmišljanje i ušli u koncentraciju. Vi ne možete da fizički pogledate svoje duhovno srce, ali možete da usredsredite svu svoju pažnju na njega. Tada moć koncentracije postepeno ulazi u srce i potpuno vas izvodi iz oblasti uma

Iz knjige: Šri Činmoj, Meditacija

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.