Pitanja i odgovori o duši

Da li će doći vreme kada će se duše inkarnirati na drugačiji način od ovog sada?

Pitanje: Da li će doći vreme kada će se duše inkarnirati na drugačiji način od ovog sada?

Šri Činmoj: Neki duhovni Učitelji kažu da u procesu evolucije – za to će biti potrebno hiljade godina ili sam Bog zna koliko – da će duše silaziti direktno iz suptilnog fizičkog i uzimati ljudski oblik bez prolaska kroz proces rođenja. “Superčovek” je reč koju je Niče koristio, ali je koristio u vitalnom smislu, dok je Šri Aurobindo koristio u božanskom smislu.
Sada smo na milost i nemilost smrti.Smrt nas može odneti u bilo kom trenutku; dok pijemo vodu ili čitamo novine, možemo umreti. Jedino duhovni Učitelji i veoma visoko razvijene duše mogu koristiti svoju svest da odrede trenutak svoje smrti. Ali u budućnosti, kada se duše budu direktno spuštale u fizičko telo ostajući pritom potpuno svesne, neće biti pod jurisdikcijom smrti. Duše će biti u stanju da ostanu na zemlji da rade za Boga i ispolje Božju Volju dok god žele. Tada će imati veće mogućnosti da ispolje Boga, jer smrt neće moći prerano da ih odnese.
Tada će samo telo biti deo božanstvenosti duše. Sada je telo letargično i nebožansko. Ne sluša čak ni srce, da ne govorimo o duši koja je beskrajno viša. Sada ne znamo gde je Bog, čak ni gde je naša duša. Ponekad smo svesni srca, ali ga ne slušamo. Doći će dan kada će telo,vital, um i srce biti savršeni instrumenti Boga. Tada će ovi članovi biti toliko duhovno razvijeni da će odmah razumeti sve što Bog radi.
Sada ne razumemo ništa o Božjoj viziji. Ali sve je samo stvar uverenja ili slepe vere da Bog sve radi za naše dobro. Sada nije neophodno da Ga razumemo zato što Ga volimo i imamo veru u Njega. Ali doći će dan kada će nam On omogućiti da odmah vidimo i osetimo zašto On od nas traži da nešto uradimo. Tada um uopšte neće raditi.
Sada kada Bog od nas traži da uradimo nešto, srce je možda spremno da posluša, ali um okleva. Opet, um se plaši da ako srce, vital i telo poslušaju Boga, a um ostane jedina prepreka, tada će um biti u ozbiljnoj neprilici. Zato sada um sluša Boga nevoljno. Ali doći će dan kada će um odmah Biti uveren, baš kao srce, da nam Bog govori da uradimo pravu stvar.

Iz knjige: Šri Činmoj, Posebno obećanje duše, deo I

Tragalac

Svi smo mi listovi, cvetovi
I plodovi
Na različitim granama-religijama
Nerođenog i besmrtnog
Drveta života

(Šri Činmoj)

Dodajte komentar

Komentariši

Your email address will not be published.